Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

У част наших прадедова, новембар 2015.

 

Ученици наше школе у трећу годину за редом су пројектним учењем под називом „У част наших прадедова“ одали почаст прецима Првог светског рата. Заједно са својом наставницом историје Јеленом Јеврић организовали су три активности, које су реализоване у четвртак 5. и петак и 6. новембра.

 

Ученици Јевремове школе са грађанима Шапца

У четвртак, 5. новембра у центру града, испред споменика Одликовања града Шапца ученици су уз постављене штандове које су сами правили, грађанима поделили преко 1200 флајера са кратким причама о догађијама из српске историје у Првом светском рату. Сваки пролазник је уз флајер добио и по једну Наталијину рамонду, амблем који званичан симбол државног празника Дан примирја у Првом светском рату.

Такође, заинтересовани грађани су могли да уз карту повлачења српске војске преко Албаније зиме 1915, одслушају предавање ученика о Албанској голготи. Тако су ученици Јевремове школе, иако међу најмлађим суграђанима овог града, подсетили али и учили старије од себе, како о историји српског страдања током повлачења војске и цивила зиме 1915. године, тако и о симболици и значају обележавања овог државног празника.

 

Ученици Јевремове у Јанковој школи – вршњачка едукација

Иако се понекад може чути да су основне школе у истом граду ривали, ученици Јевремове и Јанкове школе су управо показали супротно. У петак 6. новембра, први час историје у седмом разреду Јанкове школе није држала њихова наставница Гордана Милошевић, већ другари из Јевремове. Био је ово сјајан пример како се, кроз вршњачаку едукација и пријатељство ученика две школе, може на другачији начин учити. Ученице Андријана Ђурђевић, Анђела Ристић, Маријана Јокичић, Емилија Радовановић, Кристина Ивановић и ученик Михаило Нинковић су својим вршњацима из Јанкове објаснили значење и симболику Наталијине рамонде, подсетили их на државни празник, објаснили зашто и од када се он обележава, али и испричали о историји Шапца у Првом светском рату. Са великом пажњом Јанковци су слушали предавање другара из Јевремове, и обећали да ће у наредном периоду узвратити посету.

Наставнице историје Гордана Милошевић и Јелена Јеврић су овим часом почеле сарадњу коју планирају да наставе током ове школске године, а следећи час планирају у Јевремовој школи, када као предаваче очекују ученике из Јанкове. Велика заинтересованост ученика за овакав вид наставе укаузује колико вршњачка едукација може допринети занимљивијем и другачијем приступу настави, а да циљ и даље остане исти – стицање знања, вештина и умења ученика. Стављајући се у улогу оних који подучавају, и то својим вршњацима, ученици развијају вештине које су им неопходне за даљи напредак и развој у процесу образовања. Тако је обележавање државног празника повезало ученике Јевремове и Јанкове школе, и отворило врата једном новом, другачијем и пре свега занимљивијем начињу дружења, али и учења.

 

„Славним прецима“

Финална активност овог пројектног учења била је у петак увече 6. новембра, у просторијама Међуопштинског историјског архива у Шапцу, када су ученици одржали јавни час „Славним прецима“.

Током сат времена ученици Јевремове школе презентовали су своје истраживачке радове о историји Првог светског рата. Одржали су предавање о Албанској голготи, а пројектована су и три кратка историјска филма, радови ученика: Видо - Јање Јанковић, Шабац у Првом светском рату – Димитрија Костадиновића, Стефана Гвозденовића и Јелене Марковић и Момчило Гаврић –Александра Јанковића и Срђана Богићевића. Уз ове радове, 15 ученика је испричало присутнима приче о животу и страдању њихових чукундедова, учесника Великог рата.

На крају вечери, ученици Јевремове школе поручили су свим присутнима:

Кажу, људи умиру два пута: једном када нестану са лица земње, други пут када се забораве. Не смемо заборавити наше прадедове који су храбро јуришали на Церу и Колубари, стиснутих песница и зуба прелазили врлети Албаније, а онда неки бржи и од савезничке коњице пробијали Солунски фронт враћајући се својој отаџбини...

И зато, један век касније од почетка страшног страдања наших предака и показаног јунаштва у суровом и страшном Великом рату,

 

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА

И ХВАЛА ИМ!